Как ще се отразят рекордните горещини на гроздовата реколта?

Количеството преработено грозде се очаква да бъде около 153 хиляди тона

20.08.2019 | 13:53 Редактор: Юлия Христова

Изпращаме най-горещото лято в историята. Според Световната метеорологична организация, месеците юни и юли са били най-топлите откакто се проследяват данните. Заради силното слънце обаче се очаква добра реколта от грозде у нас..

Август ще продължи да бъде топъл и слънчев, септември – сух. Прогнозата означава, че опасност от летни пожари ще има и в началото на есента.

Лятото на 2019, според Световната метеоролигчна организация, е най-горещото досега.

Все по-горещото време показва тревожни тенденции, но дългото и слънчево лято си има и положителни страни. Реколтата се очаква да е добра, особено при гроздето. Благодарение на силното слънце. 

В навечерието на гроздоберната кампания по българските пазари все още трудно се намира българско грозде. Винени сортове ще има след няколко седмици. Десертни се намират, но засега най-вече от Гърция и на цена от около 3 лева.

Количеството преработено грозде тази година се очаква да бъде подобно на това от миналата година – около 153 хиляди тона, което е с около 20 хиляди тона по-малко от предходните две години. Качеството на реколта 2019 обаче ще бъде по-високо. 

Вижте репортажа на Стоян Тричков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК