Рекорд: От началото на годината депутатите с почти 4000 неизвинени отсъствия

Над 2800 от тях са от пленарна зала, а останалите от заседания на парламентарни комисии

15.08.2019 | 18:58 Редактор: Ралица Братанова
Рекорд: От началото на годината депутатите с почти 4000 неизвинени отсъствия

Депутатите са поставили своеобразен рекорд по отсъствия само за 7 месеца. Данните, които са публикувани на сайта на Народното събрание, показват, че от началото на годината до края на парламентарната сесия неизвинените депутатски отсътвия са 3640. 

Над 2800 от тях са от пленарната зала, а останалите от заседания на парламентарните комисии. Причината за големия брой отсъствия е бойкотът на БСП, който продължи три месеца и половина. 

Това е съпоставимо единствено с периода на бойкот на ГЕРБ в 42-ото НС. Депутатите от партията на Борисов изразиха по този начин несъгласието си с водената от кабинета "Орешарски" политика. 

Общият брой отсъствия в 42-ия парламент е близо 4 хиляди, като от тях - 1358 са на депутатите от ГЕРБ по време на бойкота. Разбира се, заради неизвинените отсъствия депутатите получават и наказания, като те са свързани най-вече с намаляване на възнагражденията им. 

По време на бойкота през този парламент депутатите на Корнелия Нинова получаваха само една трета от парите си- или грубло по 1500 лева при сумарна заплата от 5 хил. лева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК