В Националния ден на спасението: Спомен и за д-р Стефан Черкезов

Младият лекар умира от изгарянията си, след като вади 47 души от горящ автобус

15.08.2019 | 14:09 Редактор: Ивайло Николов

Отбелязваме Националния ден на спасението. Той е посветен на всички медици, загинали или пострадали по време на изпълнение на служебния си дълг.

Датата е свързана и с годишнината от смъртта на 26-годишния лекар на стражишкото село Виноград - д-р Стефан Черкезов. На този ден през 1963 година той изважда от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. 

Близките на д-р Стефан Черкезов и до днес живеят в село Виноград край Стражица. Спомнят си, че още като дете той мечтаел да помага на другите и затова избрал лекарската професия. 

През януари 1963 година д-р Черкезов започва работа като участъков лекар в село Стрелец. В един августовски ден решава да пътува от село Стрелец до Велико Търново с междуградския автобус - отстъпва мястотот в служебния рейс на своя колежка. 

Малко след обед д-р Стефан Черкезов пътува в автобус с още близо 50 човека. На пътя между Горна Оряховица и Долна Оряховица автобусът се блъска челно в камион и избухва в пламъци.

Д-р Черкезов е стоял на стълбите и по тази причина е изхвърлен от автобуса веднага при катастрофата. Влиза отново и изважда хората. 

При влизане в автобуса му се запалва косата и ризата, с която е облечен. Отказва на всички линейки, които идват да бъде качен и закаран в болницата във Велико Търново и казва, че първо трябва да се погрижат за пътниците в автобуса и след това за него.

Ден по-късно д-р Стефан Черкезов умира от раните си. За близките му споменът от трагедията не е избледнял до днес. За оцелелите благодарение на неговата саможертва той завинаги остава герой. 

Репортаж на Мирела Дончева

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК