Всеки автомобил в страната ще трябва да има и технически паспорт

В него ще се записват ремонтните дейности, изпълнявани от сервизите

12.08.2019 | 19:43 Редактор: Ралица Братанова

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. Това предвиждат промени в закона за пътните превозни средства.

За безопасността на движението по пътищата е важно превозните средства да бъдат в добро техническо състояние. Това е един от аргументите за въвеждането на така наречения технически паспорт. Той ще дава информация за актуалното състояние на всеки автомобил.

Сега при регистрацията КАТ прави първия технически преглед. Предложението е всеки нов собственик да посещава и специален пункт, за да му бъде издаден автопаспорт. 

След това всеки следващ преглед, ремонт и промяна по автомобила ще трябва да се вписват в автопаспорта от сервизи, които трябва да са получили разрешение за дейността си. 

Високите изисквания към малките сервизи обаче според Нешо, койото е шофьор, ще доведат и до по-високи цени. Колко ще струва автопаспортът, не е ясно.

Нешо изчислява, че на година дава близо 500 лева за преглед, данък, и задължителна застраховка гражданска отговорност. 

В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за автомобилната агенция, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

Репортаж на Стоян Тричков!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК