Умъртвяването на прасета върви: Военни и жандармерия ще помагат за ямите

Още няколко дни е в сила и бедственото положение в Свищов

06.08.2019 | 19:55 Редактор: Ивайло Николов

Продължава умъртвяването и загробването на прасетата от най-големия свинекомплекс в област Велико Търново, този в село Българско Сливово. 

С тежки камиони и полиция днес от свинекомплекса в Българско Сливово до площадката за загробване вече са извозени близо 10 000 прасета.

Готовност да се включат в акцията по загробване имат от военното поделение в Белене, тъй като се очакват трудности при изкопаването на ями. 

Прочистени са 30 дка от 90 дка терен, който е пригоден за загробване на животните, които са евтаназирани, изкопани са две големи ями с дълбочина над 7 метра.

Сред жителите на село Българско Сливово няма напрежение, но всички казват, че са притеснени за поминъка си, тъй като свинекомплекса осигурява работа на над 150 души. 

В акцията по умъртвяването и загробването на прасетата се очаква да се включат и екипи на жандармерията, които ще охраняват района на площадката за загробване през нощта. 

До 11 август в сила е бедствено положение за община Свищов. До тогава трябва да бъдат умъртвени над 17 хиляди животни. Миналата седмица при пет от тях беше потвърдена зараза с африканска чума.

От общината извършват също облитания с дрон и термокамера заради опасност от бедстващи диви или нерегламентирано извозване на домашни животни. 

Репортажът е на Мирела Дончева.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК