Премиерът предложи мерки и компенсации за стопаните на прасета

Той и земеделският министър Десислава Танева се срещнаха с протестиращите в Пазарджик

02.08.2019 | 21:52 Редактор: Ивайло Николов

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се срещнаха с кметовете на протестиращите села в Пазарджишка община, където трябва да бъдат умъртвени прасета заради чумата.

"Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Каквото си решат", заяви Борисов.

По думите му борбата със заболяването е от две години и е завладяла "от Виетнам до Белгия".

"Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума, по-страшно от чума няма", каза Борисов на срещата.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес, настоя Борисов и попита риторично има ли друг начин. "Аз също не понасям тъжни гледки", каза още премиерът и допълни, че се полагат огромни усилия да се действа така, както казва науката.

Той посочи, че умъртвяването на животните сега е по-малкото зло и изрази надежда "да се измъкнем по-леко", информира DNES.BG.

"Чума е, не ни е споходило нещо хубаво. Насила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също", увери премиерът. Според него болестта е дошла у нас от Румъния, с румънските туристи.

"Във всички сфери се развиваме добре. Всички показатели са добре. Прокуратурата е независима институция. Аз не се меся в тяхната работа. Представете си, че издигна кандидат за прокурор, както каза Нинова. Ами ако го изберат? Аз не се меся. Аз можеше да се намеся само с мой кандидат по закон", заяви министър-председателят.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК