АПИ прогнозира приход от 400 млн. лв. от пътни такси до края на 2019 г.

281,4 млн. лв. са придобити от агенцията до края на юли

02.08.2019 | 11:29 Редактор: Ралица Братанова
АПИ прогнозира приход от 400 млн. лв. от пътни такси до края на 2019 г.

Приходите от продажби на винетки до края на юли 2019 г. са на стойност 281,4 млн лева. Очакваните постъпления до края на годината от пътни такси са за около 400 млн. лв., съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Прогнозните приходи от компенсаторни такси и налагани административни санкции и наказателни постановления до края на годината са за над 4,3 млн. лв. Към края на юли събраните средства от компенсаторни такси възлизат на 2,2 млн. лева.

От пътната агенция уточняват, че тези приходи не могат да се използват за разплащане на разходи по договора с изпълнителя на смесената електронна система за събиране на пътни такси, тъй като могат да се разходват само за поддържането и строителството на републиканските пътища.

На 31 юли правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89,9 млн. лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г. за финансиране на дейността на специализирано звено "Национално тол управление" в АПИ за 2019 г.

Част от тези средства са предназначени за възстановяване на разходи по договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси на база време и на база изминато разстояние и за обезпечаване на разходите за заплати на служителите.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК