Изчисления на КНСБ: За 4-членно семейство трябват около 2500 лв. на месец

Повече пари даваме за храна, парно, ток и вода

01.08.2019 | 19:20 Редактор: Ивайло Николов

Близо 2 хиляди и 500 лева са нужни за издръжката на 4-ри членно семеиство. Това сочат данните на КНСБ за второто тримесечие на годината.

Все повече средства са нужни на едно домакинство, за да посрещне ежедневните си нужди. 

Според изчисленията на синдикатите издръжката на живот на двама родители и две деца е точно 2 448 лв. Което прави по 612 лева на човек.

Увеличението в сравнение със същия период на миналата година е 87 лева. А то се дължи на по-високите цени при редица стоки и услуги. Повече пари даваме за храна, парно, ток и вода. 

Въпреки, че делът им намалява – все още над 2 милиона души живеят под линията на бедност. А доходите на близо 3 милиона души не достигат за водене на нормален живот. Хората с високи доходи са най-малко.

В същото време размерът на средната работна заплата постепенно се доближава до необходимият размер за издръжката на живот, но с незадоволителни темпове. В градове като Видин и Хасково хората получават едва половината от необходимите 1224 лева.

Съответно малко над 600 лева. Възнагражденията в София са по-високи, но там издръжката на живот е съответно доста по-скъпа. 

Синдикати се надяват в бъдеще средната работна заплата да продължи да расте и да достигне нужното възнаграждание на издръжката на живот. Все пак за много области на страната мисията ще се окаже невъзможна в близко бъдеще.

Гледайте репортажа на Милена Енчева.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК