В края на политическия сезон: Недоверието към институциите е по-голямо от доверието в тях

Подкрепата към парламента е едва 21%

01.08.2019 | 18:58 Редактор: Ивайло Николов
В края на политическия сезон: Недоверието към институциите е по-голямо от доверието в тях

Повечето институции и политически личности у нас се ползват с повече недоверие, отколкото доверие. Това сочат последните данни на "Галъп интернешънъл" за месец юли. 

В края на политическия сезон доверието в парламента е 21%, срещу 72% недоверие. За сравнение - в началото на мандата на Народното събрание, доверието към институцията клонеше към 30 на сто, а недоверието се движеше под 70%.

Доверието в кабинета е съответно 29 на сто, а недоверието 62%, а социолозите отдават това на поредицата скандали от пролетта насам. Изборните резултати и започващият летен сезон обаче, по-скоро стабилизират доверието в правителството.

И все пак в начало на мандата си, кабинетът "Борисов 3" се ползва с доверие от над 30%, а недоверието не надхвърля 60 на сто.

Що се отнася до личностите, двете фигури с положителен рейтинг са президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова. При всички останали недоверието е повече от доверието.

С приблизително еднакъв процент доверие и недоверие остава Слави Трифонов. Кметът на София Йорданка Фандъкова е с 31% доверие и 47 на 100 недоверие.

Сред партийните лидери, водещ по доверие остава премиерът Бойко Борисов, който получава 30% доверие срещу 54 недоверие.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК