Излизат окончателните резултати за чума по свинете в Пловдивско

Изтича срокът, в който стопаните трябва да евтанизират прасетата си

31.07.2019 | 07:05 Редактор: Ралица Братанова
Излизат окончателните резултати  за чума по свинете в Пловдивско

Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България могат да умъртвят животните си доброволно. 

Според заповедта на земеделското министерство за Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета, като резултатите от изследванията се очаква днес да бъдат потвърдени или опровергани официално от националната референтна лаборатория в София. 

Междувременно заразата по свинете продължава да настъпва в Северна България. Нов случай има в индустриална ферма в село Попина, Силистренска област, където има над 17 000 животни. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла. 

Нов случай на болестта е установен и в Свищовско. В индустриалната ферма в Голямо Враново, Русенско евтаназията на свинете ще започне най-рано днес, защото трябваше да се осигурят допълнителна техника и екипи. 

Определен е самостоятелен терен, в който ще бъдат загробени убитите животни. Днес ще приключи загробването на свинете от фермата в Николово, а до края на седмицата и в Бръшлен. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК