Започва евтаназирането на животните от свинекомплекса в Бръшлен (обновена)

Това става два дни след установяването на огнището на чума

26.07.2019 | 15:00 Редактор: Ивайло Николов

Огнище на африканска чума в трета голяма ферма в русенско. В засегнатия свинекомплекс в село Голямо Враново се отглеждат 30 хиляди прасета. А заради започналото евтаназиране в близкото село Бръшлен, напрежението сред земеделските производители в района расте.

Хората се притесняват, че 40-те хиляди животни ще бъдат заровени близо до тяхната реколта.

Въпреки че африканската чума бе установена още преди два дни, забавянето се наложи заради спорове около терените, където ще се загробват умъртвените животни.

Пламен Генчев е сред земеделските производители, които с изненада разбират, че прасетата от Бръшлен ще бъдат загробвани до неговата производствена база. Решението да се използва терен в близост до град Сливо поле предизвика недоволство и сред други. 

Заради създалото се напрежение е била свикана извънредна комисия в града. Около полунощ е бил постигнат компромис за нов терен в района на село Борисово, който е общинска собственост и е равноотдалечен от всички населени места.

Днес там ще бъдат загробени първите от общо 40 000 прасета, които подлежат на унищожаване.

А Гърция въведе високо ниво на бдителност и контрол по границите с България, за да се предпази от разпространение на африканската чума по свинете.

Под силен контрол са районите в близост до границата. Абсолютно е забранено внасянето на свинско месо. Проверките по граничните пунктове са постоянни.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК