Първоначалната регистрация на колите - в частни фирми?

Нов законопроект урежда идентификацията на автомобилите и работата на автосервизите

22.07.2019 | 15:21 Редактор: Юлия Христова
Първоначалната регистрация на колите - в частни фирми?

Първоначалната регистрация на автомобили ще се осъществява от частни фирми в специални пунктове за идентификация и проверка на техническата изправност. Това предвижда нов закон за пътните превозни средства, публикуван за обществено обсъждане.

Вносител е новата агенция за пътна безопасност.

Два от трите проектозакона – за движението по пътищата и за изискванията към водачите, са готови още от началото на годината и минаха обсъждания. Законът за пътните превозни средства се забави заради спор между институциите именно кой да прави първоначалните регистрации на автомобилите.

В България всяка година се регистрират около 300 хил. автомобила, посочва вносителят на текстовете. От тях около 40 хил. са новите пътни превозни средства. Останалите са употребявани, като се внасят основно от Западна Европа.

Всяко внесено в страната превозно средство ще получава паспорт от агенцията "Автомобилна администрация“ преди регистрацията му. Предвижда се и поддръжка на технически досиета на автомобилите.

Предвижда се още забрана за регистрация на автомобили с десен волан. Търговия с авточасти втора употреба ще се осъществява само от лицензирани лица, записано е още в текстовете. Тя ще се контролира от кметовете на общини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК