БАБХ забрани продажбата на свинско месо и продукти на фермерските пазари

Причина са откритите огнища на свинска чума

19.07.2019 | 17:10 Редактор: Анисия Иванова
БАБХ забрани продажбата на свинско месо и продукти на фермерските пазари

БАБХ забранява продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от него с неизяснен произход на фермерските пазари. Причина са откритите огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Агенцията налага по-строги мерки, свързани с предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки, съдържащи свинско месо и месни продукти, съдържащи свинско месо на всички регистрирани фермерски пазари на територията на страната. 

БАБХ ще прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Конкретните мерки, описани в заповед на изпълнителния директор на БАБХ от днес, 19 юли, са с оглед превенция и ограничаване разпространението на болестта.

Инспекторите от отдел "Контрол на храните" от съответните областни дирекции по безопасност на храните към БАБХ ще извършват засилен постоянен официален контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат.

При проверките ще се следи за спазването на настоящата заповед, а при констатиране на нарушения и несъответствия ще се предприемат предвидените в законодателството административни и административно-наказателни мерки, посочват от БАБХ.