Окончателно: Новите паспорти вече ще важат за 10 години

МВР трябва да осигури необходимите технически и програмни средства

11.07.2019 | 17:10 Редактор: Ралица Братанова
Окончателно: Новите паспорти вече ще важат за 10 години

Новите паспорти ще важат не за 5, а за 10 години. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за личните документи.

Освен това от 1 октомври 2020 г. новите лични карти ще имат чип с биометрични данни. Измененията са записани в Закона за личните документи, които парламентът прие окончателно, пише Dnes.bg.

Десетгодишната валидност на паспортите обаче ще важи само за лица над 18 г. До пълнолетна възраст ще се издават само паспорти със срок на валидност 5 години.

МВР трябва да осигури необходимите технически и програмни средства за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години, не по-късно от 1 януари 2021 г.

Български личен документ ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата или чрез куриерска фирма.

Предвижда се и нова процедура за подаване на заявление за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.  

Заявителят ще може да подава заявление в електронен формат, с или без да използва електронен подпис. Във втория случай към заявлението лицето трябва да приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае.


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК