Учение на службите наложи затварянето на тунел "Ечемишка"

Инсценираха катастрофа между кола и самосвал с петима пострадали

10.07.2019 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Затвориха за движение едната тръба на тунел "Ечемишка". Причината е учение как да се реагира при катастрофи. Затворена бе тръбата в посока София, което обаче не предизвика сериозни задръствания.

По сценарий - първо кола и самосвал катастрофират, след което избухват в пламъци. Димът в тунела предизвиква верижна катастрофа между 5 автомобила, а микробус пълен с пътници също катастрофира заради ниската видимост. 

В другата тръба се случва инцидент между лек автомобил и самосвал. Следва тежка верижна катастрофа, а на място пристигат пожарни автомобили от няколко града, както и екипи на Спешна помощ.

Пострадали в разигралата се ситуация са петима души. Оказва им се помощ, докато в същото време от АПИ организират движението, за да няма проблем с трафика и да не се стигне до нови инциденти.

За учението пристигат пожарни автомобили от Ботевград, Правец, Елин Пелин и Етрополе. В такава последователност, както и при истинска катастрофа на това място. 

Пред тунела се сформира и кризисен щаб. Според специалистите в подобна ситуация на катастрофа и пожар, инстинската опасност за хората е димът, а не топлината от пламъците. 

Беше направена и проба на системата, която вентилира тунела. Тунелите, които разполагат с подобна система у нас са няколко. Поставят се и машини, които служат за продухване на тръбата.

През следващите дни предстои да бъде направен анализ на допуснатите грешки по време на учението, така че те да не бъдат повтаряни.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК