Защо сте изненадани, че съм свободен, зачуди се Боевски

Твърди, че е получил декрета си за "експулс" още на 13 март.

24.10.2013 | 17:07
Защо сте изненадани, че съм свободен, зачуди се Боевски

"Свободен човек съм, никога няма да се върна в Бразилия", каза Гълъбин Боевски на журналистите пред дома му, които с часове го чакаха след изненадващото му завръщане у нас.

Щангистът, който бе осъден за нарkотрафик, заяви, че не разбира защо всички са толкова изненадани от освобождаването му, след като е получил декрета си за т. нар. "експулс" още на 13 март.

"Не виждам защо твърдите, че всичко е станало изненадващо, на 13 март получих "експулс" и 6 месеца по-късно съм си тук. Вие всичко знаете, аз няма какво да ви кажа. В общи линии каквото добро е могло да ми се случи, се случи", допълни той.

Малката му дъщеря Майра, каза, че е щастлива от факта, че баща й се е върнал у дома.

Все още не са ясни мотивите за експулса му като свободен гражданин, който няма "никакви задължения".

В кратък коментар Боевски заяви: "Ако мислите, че аз мога да влияя върху бразилската съдебна система, значи ме смятате за много сериозен човек".

По-рано днес от Външно министерство обявиха, че съгласно бразилската съдебна система решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция.

От МВнР коментираха, че информацията за освобождаването на Гълъбин Боевски от затвора е постъпила в посолството ни в 16.00 часа на 22 октомври (23.00 часа българско време) от управата на затвора в Итай.

Само час и половина по-късно той е излетял за България, като според посланик Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това. Към момента мисията ни в Бразилия събира необходимата допълнителна информация по случая.

От Външно обявиха още, че временният паспорт на Гълъбин Боевски, с който той се завърна вчера в България, е бил издаден на 11 октомври по искане на щангиста.

Искането му било обосновано с необходимостта да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяване на наказанието.

Както е известно, олимпийският ни шампион от Сидни 2000 беше задържан на 24 октомври 2011 година на летището в Сао Паоло с кокаин и оттогава бе в затвора в Итай. Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца в Бразилия за трафик на наркотици.

Вижте във видеото какво каза адвокатът на Гълъбин Боевски Ивайло Дерменджиев специално за Bulgaria ON AIR.