fallback

От ГЕРБ предлагат отмяна на машинното гласуване на местни и парламентарни избори

Според ЦИК то е прекалено сложно, а управляващите смятат, че утежнява бюджета

09.07.2019 | 13:15 Автор: Ралица Братанова

Да бъде отменено машинното гласуване на местни и парламентарни избори, но да остане на вота за президент и Европейски парламент. Това предлагат от ГЕРБ. Те бяха подкрепени и от "Обединени патриоти" и "Воля".

Причината, поради която управляващите предлагат тези промени в Изборния кодекс, е че според ЦИК машинното гласуване е прекалено сложно, а от ГЕРБ смятат, че то утежнява бюджета и се оказва изключително скъпо. 

"Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 000 машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур. Този вот е изключително скъп", отбеляза депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.

От ГЕРБ разкриха, че имат подкрепата на ДПС, а вероятно от БСП ще бъдат единствените, които ще гласуват против. 

"След приключване на местните избори е хубаво да има широк дебат по Закона за изборния кодекс, включително и за машинното гласуване, за да се види дали има необходимост от него. Да се търси голям дебат и да се балансират нещата правилно", коментира Александрова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback