Депутатите приеха партийната субсидия да бъде 1 лев и на второ четене

Промяната влиза в сила от 1 юли

04.07.2019 | 13:30 Редактор: Ралица Братанова
Депутатите приеха партийната субсидия да бъде 1 лев и на второ четене

Вместо 11 лева, партийната субсидия ще бъде 1 лев за всеки получен действителен глас. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за държавния бюджет след над 3 часа разпалени дебати, пише Dnes.bg.

Предложението на ГЕРБ за намаляването на субсидията на 1 лев мина със 119 гласа и бе подкрепено от депутатите на "Атака", "Воля" и ДПС. Промяната влиза в сила от 1 юли.

От ДПС предлагаха изобщо да няма държавна субсидия, но идеята им бе отхвърлена. Не бе прието и предложението на ВМРО субсидията за парламентарна дейност да бъде 1,5 млн. лева.

От БСП категорично бяха против намаляването на субсидията на 1 лев, но така и не внесоха конкретно предложение какъв трябва да е размерът ѝ.

По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че с 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот и отново призова решението да не се приема, а да се търси приемлив вариант чрез дебат.

От ДПС пък настояха партиите да се финансират от дарения от физически и юридически лица. "Партиите да набират средства и да не получават публично финансиране. Този модел успешно работи в САЩ", даде пример Хамид Хамид.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък възрази, че именно заради това в САЩ управляват само две партии. По думите му това ще се случи и в България при намаляването на субсидията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК