Депутатите решиха: Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020 г.

Ако не спазят този срок, ще им бъдат начислявани лихви

14.06.2019 | 11:10 Редактор: Ралица Братанова
Депутатите решиха: Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020 г.

Партиите и коалициите трябва да върнат полученото в повече държавно финансиране до края на 2020 година. Ако не спазят този срок, ще им бъдат начислявани лихви. 

Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е в размер на 14,6 милиона лева.

Законовите промени бяха внесени от Министерския съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас. Начислявани са малко над 13 лева, тъй като са отчетени и гласовете "не подкрепям никого".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред журналисти, че това е било логично решение и очакване на цялото общество.

Според председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ би трябвало да се направи проверка. "Министерството на финансите би трябвало да даде по-точен отговор какво и как се е изчислявало през годините", каза Карадайъ и допълни, че и от партията ще смятат.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че съвсем очаквано всички са гласували за връщането на надвзетите суми. Симеонов заяви, че не е знаел, че са били начислявани по-високи субсидии.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК