Столичани ще могат да ползват третата линия на метрото още през есента

В това увери кметът Йорданка Фандъкова чрез Facebook

12.06.2019 | 16:45 Редактор: Ивайло Николов
Столичани ще могат да ползват третата линия на метрото още през есента

80% от централния участък на третата линия на метрото са завършени, увери столичния кмет Йорданка Фандъкова във Facebook. "Най-напреднало е строителството са станциите "България", “Медицински университет", "Театрална" и "Красно село", съобщи столичният кмет.

На 80% са готови станциите "Патриарх Евтимий", "НДК", "Орлов мост" и станция "Хаджи Димитър" – с изпълнение от 70%, нейното изграждане започна по-късно.

Йорданка Фандъкова посочи, че по план движението в 8-километровия участък трябва да бъде пуснато до края на годината.

"Тунелът е завършен на 100% - тунелопробивната машина "Витоша“ започна работа през февруари 2017 г. и за 2 години прокопа 6 км тунел под центъра на столицата", подчерта кметът.

В участъка между станциите "Хаджи Димитър" и "Театрална" вече е изграден тунел от 650 м по нов австрийски тунелен метод. Монтажните работи по оборудването и системите за управление на линията са изпълнени над 76%, информира DNES.BG.

Вторият участък от третата линия – 4 км от "Красно село“ през "Овча купел“ до Околовръстния път при кв. "Горна Баня“ е с над 60% изпълнение.

Най-напреднало е строителството на станция "Овча купел 2" (74% ). Участъкът ще е готов за експлоатация до средата на следващата година.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК