Радев пред ТАСС: Трябва да си сътрудничим с Русия, АЕЦ "Белене" е неизбежен

Държавният глава ще се срещне с Владимир Путин и генералния секретар на ООН

05.06.2019 | 19:15 Редактор: Тодор Петров
Радев пред ТАСС: Трябва да си сътрудничим с Русия, АЕЦ

България трябва да развива сътрудничеството си с Русия независимо от санкциите. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за руската агенция ТАСС.

Българският президент говори в контекста на посещението си на Петербургския международен икономически форум. Радев изтъква инвестиционните предимства на България и отбелязва, че именно той е възстановил диалога на най-високо ниво между София и Москва след 10-годишно прекъсване. 

"Уверен съм, че трябва да развиваме икономическото си сътрудничество с Русия, независимо от санкциите и контрасанкциите – така, както го правят нашите западни партньори. Разбира се, при съблюдаването на важни принципи като конкуренция, прозрачност и изгодни цени", коментира държавния глава. 

В рамките на форума Радев ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и с други световни лидери.

На въпрос за отношенията между София и Москва държавният глава отговаря: Днешните политици са длъжни да градят външните ни отношения върху солидната историческа основа, а не да стават заложници на моментните идеологически интереси.

Радев коментира строежа на АЕЦ "Белене" като неизбежен. И заявява, че членството в НАТО по никакъв начин не е насочено срещу Русия. 

На финала Румен Радев споделя, че България трябва да се стреми към икономическо и социално сближаване с Европейския съюз – процес, в който близостта ни с Русия и Турция може да се смята за предимство.

Вижте още във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК