Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев

В родния му град - Калофер, годишнината ще бъде отбелязана с митинг-поклонение

02.06.2019 | 10:10 Редактор: Василена Василева
Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев

Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в 12 часа, в продължение на 2 минути, сирените, в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, трябва да спрат движението си и останат на място.

Денят ще бъде отбелязан с ритуали по полагане на венци и цветя, както и други инициативи в цялата страна. На връх Околчица във Врачанския Балкан ще се проведе всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев, съобщава БНР.

Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Както всяка година в Деня на Ботев, днес се очаква на Околчица да се съберат много хора от цялата страна. Предимно пеша и с велосипеди, към историческия връх ще поемат и врачани.

След сирените венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени на паметника на Околчица. В подножието му, където има параклис, митрополитът ще отслужи кратко заупокойно моление за загиналите за българската свобода.

В родния град на Христо Ботев – Калофер, годишнината ще бъде отбелязана с митинг-поклонение. По традиция с военна церемония от Националния  музей "Христо Ботев" ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета - революционер ще бъдат поднесени венци и цветя.

В Ловеч в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде организирано шествие и поднесени венци  и цветя пред паметниците на героите.

От 11,00 ч. ще  бъдат поднесени  венци и цветя пред паметника на загиналите ловчалии в двора на храм "Света Троица" и Паметната плоча на загиналите Ботеви четници пред скулптурната композиция, посветена на Априлското въстани.

В  11,15 ч. тръгва шествие до Кървавия камък в кв. "Дръстене". 

Точно в 12,00 ч. след традиционните сирени, с които се почитат паметта и делото на борците за свободата на България и там ще бъдат поднесени  венци и цветя  в знак на признателност, поясни кметът Корнелия Маринова.

След 41 години във Велико Търново отново има паметник на поета и революционера Христо Ботев. Той ще бъде официално открит днес в 12 часа. Бюстът е дарение от Националния военен университет и е поставен върху двуметров мраморен постамент в центъра на града.

Търново е първият град, в който 2 юни е честван като Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Пред обществеността отново е показан бюстът на Ботев, който е бил поставен на входа на арката на генералите в началото на 50-те години на миналия век, когато в старата столица е била разположена школата за запасни офицери „ю"Хр. Ботев".  След 1978 г., когато военното училище е преместено в настоящия си корпус,  паметникът е демонтиран и съхраняван от военните. След откриването на монумента, венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени на гробовете на Венета и Иванка Ботеви - съпругата и дъщерята на революционера.

Годишнината от гибелта на Ботев ще бъде отбелязана и в Смолян.

Честванията ще започнат в 10 ч. с поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец. След това ще продължат на пл. "Свобода" в стария център на областния град, където ще има почетен караул за тържествено отбелязване на Деня на Ботев. Пред паметника на велия българин ще бъдат поднесени венци и цветя. Община Смолян прикани обществеността да се преклони пред подвига на всички четници – знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

Тържествената церемония в София пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина започва в 11,30 ч.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК