fallback

Турският посланик обясни в МВнР - думите му били погрешно интерпретирани

Хасан Улусой заявил, че няма намерение да се намесва във вътрешните работи на България

13.05.2019 | 15:51 Автор: Ралица Братанова

Турският посланик беше привикан във външното ни министерство заради думите си, че българската държава трябва да насърчава изучаването на турски език. Хасан Улусой каза това преди дни в Кърджали при откриването на нов турски завод. 

В МВнР турският посланик е обяснил, че думите му са били интерпретирани погрешно. Той е предоставил писмено своята реч от тази събота и е уточнил, че по никакъв начин не е насърчавал задължителното изучаване на турския език, а изказването му е било в контекста на бизнеса.

Представителят на външното ни министерство е заявил категоричната позиция на България, че това изказване на Хасан Улусой е политическо неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за добросъседски отношения.

Директорът на дирекция "Югоизточна Европа“ е посочил, че турските инвестиции в България по никакъв начин не могат да бъдат обвързвани с изучаването на турски език и е дал идеята турските инвеститори, ако желаят, да подпомогнат подготовката на кадри, които говорят правилно български език.

Българската страна е изразила очакванията си, че Турция ще спазва дипломатическите принципи като добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Хасан Улусой е заявил, че няма намерение да се намесва във вътрешните работи на България и всичко се води от стремежа му за добри взаимоотношения между София и Анкара.

Най-вероятно с това ще бъде сложен края на дипломатическия скандал между Турция и България.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback