Богослов: Посещението на папата е държавно и няма църковен характер

Светият отец има идея да премахне разминаването при празнуването на Великден, обясни доц. д-р Костадин Нушев

06.05.2019 | 19:23 Редактор: Бойко Димитров
Богослов: Посещението на папата е държавно и няма църковен характер

Посещението на папа Франциск у нас е политически акт, а не духовен. Това заяви пред Bulgaria ON AIR богословът доц. д-р Костадин Нушев. Според него пристигането на главата на Римокатолическата църква у нас е историческа защото това е международно признание за България.

Нушев също така сподели, че е нормално Българската православна църква да бъде по-сдържана при посрещането на папата. 

"Посещението на папа Франциск бе посрещнато по дипломатичен начин от Българската православна църква. То бе по-сдържано, отколкото на хората им се е искало. Те се надяваха на ентусиазъм и еуфория. Това е предимно държавно посещение. То няма чисто църковен характер", каза Нушев.

Той също така коментира и думите на пловдивския митрополит Николай, който обяви, че посещението на папата е свръзано с желанието му да посрещне Антихриста, заради искането на Светия отец за обединение на всички религии.

"Мнението на митрополит Николай, че посещението на папата е сатанинско, е частно богословско мнение. Той е известен с по-острите си думи. Затова и Светият синод са по-сдържани за общото богослужение. Франциск има идея да се премахне разминаването при празнуването на Великден. Папата е склонен да приеме православната канонична традиция. Папа Франциск е забелязал добри постижения на България във външната политика и иска да покаже, че ние сме носители на европейските ценности", допълни той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК