Броени часове до посещението на папа Франциск у нас, мерките за сигурност се затягат

Почти цялата централна градска част на столицата е блокирана

04.05.2019 | 13:11 Редактор: Василена Василева
Броени часове до посещението на папа Франциск у нас, мерките за сигурност се затягат

Часове до посещението на папа франциск у нас. В София мерките за сигурност се затягат. Почти цялата централна градска част е блокирана.

Папа Франциск ще пристигне в столицата в 10.00 ч. на 5 май и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. Българският премиер и Светият отец ще проведат среща, на която министър-председателят ще го поздрави с добре дошъл у нас. 

Програмата ще продължи с церемония по официалното посрещане на площада пред Президентството, след което ще се състои срещата на папа Франциск с държавния глава на България Румен Радев. 

В първия ден от апостолическото си пътуване у нас, Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата. 

Няколко събития от визитата на папа Франциск в България ще бъдат отворени за гражданите. 

Папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва "Царица Небесна". Всяка неделя тя се проследява на живо от милиони души по цял свят, а на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица. 

Фокус в програмата на папа Франциск на 6 май ще бъде посещението на град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. Там Светият отец ще отслужи Света Литургия с първо причастие на деца от цяла България. Срещата с католическата общност ще се състои в църквата "Свети Архангел Михаил". 

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад "Независимост". 

Всички желаещи да присъстват на събитията в София и Раковски ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети – огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Позволено е да бъдат носени чадъри. 

Гражданите трябва да са на местата на събитията три часа по-рано. 

От МВР очакват затруднения на движението в централната градска част. Специални мерки ще има и в гр. Раковски и по магистрала "Тракия", където ще мине кортежът на папата. 

По всички маршрути на движение на кортежа ще бъдат взети мерки за сигурност. Там движението ще бъде поетапно спирано.

Площад "Александър Невски" е затворен, също и площад "Княз Александър Първи". 

Днес (4 май) забранените за паркиране улици се увеличават и обхващат района на Ларгото, Католическата катедрала, Народния театър и Националния стадион. 

В следващите дни поетапно ще се затварят и други улици в центъра на София. 

На 6 май преди обяд, движението по АМ "Тракия" в посока Бургас ще бъде отклонено от пътен възел "Запад-Пловдив" на 119 км до пътен възел "Плодовитово" на 165 км. Тази временна организация ще бъде създадена и в следобедните часове по обратния ред от пътен възел "Плодовитово" на 165 км до пътен възел "Пловдив-Запад" на 119 км, като движението ще бъде пренасочено при Пловдив. 

И при предишното посещение на папа у нас имаше строги мерки за сигурност. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК