Борисов реши проблема: Правителството ще отпусне 7,5 млн. лева за УНСС

Премиерът призова ВУЗ-ът и финансовото министерство да се разберат по казуса с парите

25.04.2019 | 13:14 Редактор: Ралица Братанова
Борисов реши проблема: Правителството ще отпусне 7,5 млн. лева за УНСС

Във вторник правителството ще гласува да отпусне обещаните 7,5 млн. лева за УНСС. Това съобщи премиерът Бойко Борисов и настоя висшето училище и финансовото министерство да се разберат по казуса с парите. 

Строежът на новия корпус трябваше да бъде готов през юни тази година. Вероятно обаче ще бъде завършен след година. Той започва 2016 година, когато уговорката е 4,5 млн. лева да бъдат дадени по европрограма, а останалите 7,5 млн. лева да бъдат отпуснати от държавата. 

След като от УНСС се оплакаха, че не са получили достатъчно пари, учебното заведение бе посетено от Бойко Борисов и представители на Министерството на финансите.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов средствата не са изплатени, тъй като имало смущаващи обстоятелства около изпълнението на този проект.

Той изтъкна, че по проекта, който е съфинансиран от Брюксел, вече има наложена от управляващия орган финансова корекция от 10%. Част от инфраструктурата пък не била добре възложена.

"Не може да оставим този строеж да стои като "паметник на културата" в този му вид. Ако ги оставя да спорят финанси, МРРБ, университета, да си налагат санкции и корекции, ще остане така. Тук учат студенти, млади хора и този спор е неприятен", заяви Борисов.

Относно темата с апартаментите на властта, премиерът обяви, че няма да поиска оставката на Каракачанов, защото е искал отговорност да поемат само провинилите се от ГЕРБ. По думите му относно имотите на Николина Ангелкова също няма нищо нередно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК