НС реши: Възстановяват военното училище в Долна Митрополия

То ще започне да функционира от следващата година

18.04.2019 | 18:15 Редактор: Василена Василева
НС реши: Възстановяват военното училище в Долна Митрополия

Военновъздушното училище в Долна Митрополия, което беше закрито през 2002 г., ще бъде възстановено и ще започне да функционира от следващата година, решиха депутатите.

То ще бъде държавно висше военно училище, създадено на базата на сегашния факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски" – Велико Търново.

До решението се стигна след като преди седмици премиерът заръча до 6 май да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Тогава министър-председателят изтъкна, че няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако пилотите не са подготвени за тях.

"Днес е добър ден за българската авиация", коментира министърът на отбраната решението на законотворците. Според него без решителната намеса на Борисов, вероятно решението щеше да отнеме повече време и да бъде пропусната следващата учебна година.

"Факт е, че отново даваме възможност да се възроди едно от висшето ни военни училища, което има своята традиция, възпитала стотици, бих казал хиляди кадри", заяви Красимир Каракачанов.

Според председателя на Комисията по отбрана в НС Константин Попов създаването на Военновъздушното училище е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската авиация.

"Защо България заслужава да има военновъздушно училище? Може би малко емоционално, но тук е мястото да кажа, че в българския ген има нещо заложено, което е видно от нашата история. Българската авиация има наистина славна история, славни традиции", коментира той и припомни, че българите са използвали първи самолета за бойни цели.

Той допълни, че с възстановяването на Военновъздушното училище се разкрива и възможност и за подготовка на кадри в гражданската авиация, за каквито пък има глад.

Калин Поповски от Обединени патриоти пък се надява в перспектива военното училище да стане стратегически център за обучение на Балканския полуостров. Според него е било грешно решението за закриването му през 2002 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.