Проверяват Александър Манолев за злоупотреба с европари

Според медийни публикации той е построил частна вила със средства от еврофондове

17.04.2019 | 12:30 Редактор: Василия Пейчева
Проверяват Александър Манолев за злоупотреба с европари

Върховната касационна прокуратура извършва проверка на заместник министъра на икономиката Александър Манолев заради публикации в медии за злоупотреби със средства на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Според информациите Манолев си е построил частна вила с европари. Затова и започва проверката предвид твърденията в публикациите за извършени престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз от лице, заемащо висша публична длъжност.

Върховната касационна прокуратура изиска от Държавен фонд "Земеделие", заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/, цитиран в публикациите – "Изграждане на жилищна сграда за гости в м."Чинар куши" гр. Сандански".

В хода на проверката прокурор от Върховна касационна прокуратура ще снеме писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията, както и за спазване на задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение и с оглед спазването на разпоредбата на чл. 43 ал.1 от Наредба № 30 от 11 август 2008г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от ПРСР за периода 2007г. - 2013 г.

Върховна касационна прокуратура ще възложи и на органите на НАП действия по реда на ДОПК.

Александър Манолев миналата година бе номиниран за транспортен министър, след като Ивайло Московски подаде оставка заради тежката автобусна катастрофа в Своге.

Преди да бъде избран обаче той изненадващо се оттегли, а като мотив той посочи "координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата му като министър".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК