Плевнелиев: Не сме подготвени за евентуална външна намеса на евроизборите

Не от нашите, а от чуждите служби научих, че Русия стои зад кибератаката през 2015

13.04.2019 | 13:55 Редактор: Ивайло Николов
Плевнелиев: Не сме подготвени за евентуална външна намеса на евроизборите

"Не сме готови да реагираме на евентуална външна намеса при евроизборите", заяви за предаването "Брюксел 1" президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев.

Той припомни киберататката по време на местните избори и референдума през 2015 година, когато бяха блокирани сайтовете на президента, правителството и ЦИК. 

"Първите доклади на българските служби бяха доста размити, с голяма неяснота и ние не можехме да преценим, специално аз и моят екип в президентството, а други бяха готови да си замълчат, откъде точно идва атаката. Тогава се наложи, като държавен глава на страна-членка на НАТО да изисквам по линия на НАТО пълна информация от партньорските служби за това кой атакува България, в ден на избори и референдум", обясни Плевнелиев в разговор с Милена Милотинова.

"48 часа по-късно от британските служби, от американските служби, от канадските, заваляха много ясни доклади и много ясни доказателства за това, кой нападна България, в ден на избори и това е групата Sofacy Fancy Bear, която се причислява към руското военно разузнаване", заяви бившият държавен глава.

"Не сме достатъчно подготвени за подобни предизвикателства, включително и днес", заяви Росен  Плевнелиев.

Целия разговор на Милена Милотинова с президента Плевнелиев вижте днес от 17:30 часа в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК