Започва основен ремонт на покрива на Националната библиотека

През годините имаше няколко инцидента с паднали отломки от козирката

03.04.2019 | 18:55 Редактор: Василена Василева
Започва основен ремонт на покрива на Националната библиотека

Започва основен ремонт на покрива на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". През годините имаше няколко инцидента с паднали отломки от козирката. А проливните дъждове често наводняваха архива. Поради стратегическото значение на сградата, на покрива вече ще има и специална площадка за снайперисти.

Проблемният покрив на Националната библиотека през последните години стана предпоставка за няколко инцидента. Човек пострада след отчупването на отломки, а при всеки по-проливен дъжд част от архива се наводняваше. 

В следващите 90 дни ще бъде извършен основен ремонт на покрива. Ще се подменят 28 елемента, които тежат по над 300 кг всеки, от отлепилата се миналата година каменна пластика. 

Освен керемиди, ще се подмени и големият оберлихт - плоскостите от прозрачния покрив. 

Тъй като библиотеката е със стратегическо местоположение в центъра на София, често покривът се ползва от снайперисти, които охраняват обществени мероприятия. 

Затова планът предвижда и изграждането на специална площадка за тях. 

От библиотеката коментираха, че всички засегнати от водата документи са реставрирани, а стойността на ремонта възлиза на малко над 780 хиляди лева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.