Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на двудневно посещение у нас (обновена)

Той се срещна с Борисов и Радев, предстои му разговор и с Караянчева

04.03.2019 | 15:40 Редактор: Василена Василева
Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на двудневно посещение у нас (обновена)

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение в България. Водената от него делегация положи венци и цветя пред Паметника на незнайния войн в София.

След това руският премиер пристигна в Министерския съвет за среща с българския си колега Бойко Борисов. Основна тема на разговорите на Медведев с българските политици се очаква да бъдат енергийните проекти.

След разговорите с Борисов руският премиер Медведев сподели, че заради икономическите санкции към Русия стокообменът между двете държави е спаднал от 5 до 3 милиарда долара. 

Той заяви, че енергийното сътрудничество е флагман в отношенията между двете държави и за изграждането на "Турски поток" Европейският съюз трябва да даде гаранция, че няма да се случи това, което се случи с "Южен поток", а именно пропадане на целия проект.

Борисов отговори, че не би искал "Турски поток" да се провали и заяви, че НАТО и ЕС не би трябвало да се притесняват от каквато и да е била зависимост от Русия при изграждането на този поток.

Премиерът се пошегува към руския си колега, че в момента България очаква новите си изтребители и да не се притеснява за тяхното наличие. В отговор Медведев заяви, че изтребители винаги ще дойдат, но по-важно е да идва газ и да има електроцентрали.

В програмата му за днес бе включена и среща с президента Румен Радев.

В началото на пленарната среща на двете делегации, президентът Радев заяви, че счита, че съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България Русия. 

От своя страна, руският премиер посочи - необходимо е България и Русия да се ръководят от съществуващите добри отношения между двата народа и да направят качествен скок в развитието на отношенията занапред, като посочи, че това се отнася за икономиката.

Утре руският премиер ще се срещне с председателя на парламента Цвета Караянчева и ще участва заедно с Борисов в туристически форум.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте ни във Facebook ТУК.