Завръщането в България като свобода, а не наказание

Една история за неизживяната (за добро) мечта "Америка"

17.08.2023 | 08:44 Редактор: Тодор Петров

Този път разказът в "Завърналите се с Петя Кертикова" е за човек, който години наред се е опитвал да напусне България, но накрая на пътя си в чужбина разбира, че именно родината е мястото за него. След като завършва езикова гимназия в Пазарджик, Георги Дамянов неистово желае да замине за САЩ.

"Не само да го гледам този живот по филмите, но и да го живея", подчертава той.

Прави всичко възможно и успява. Кандидатства, но заради високите такси на обучение в САЩ избира да учи "Бизнес администрация" във филиал на американския университет в Сейнт Луис, само че в Мадрид.

"Моят план беше в края на обучението ми да се прехвърля в Америка. Наистина го исках", споделя още Дамянов.

В Мадрид българинът живее 4 години. И макар да не иска, Дамянов се прибира в България, след като завършва висшето си образование и след като финансовата криза от 2008 г. не подминава Испания. Следва пореден опит да заживее навън, този път в Германия. Знае и езика, но вижда, че страната не е за него. Казва, че няма и възможност да се реализира. 

Така решава да се завърне у  нас през пролетта на 2014 година и да промени мирогледа си.

"Всъщност, започнах да виждам как нещата се получават, когато човек има постоянство. Започнах да се съсредоточавам в това, което правя. На този етап не бих напуснал България, освен ако не е за краткотрайна почивка", твърди Дамянов.

Така мечтата "Америка" остава само на думи и то, оказва се след години, за добро. Днес Георги е успешен търговец на софтуерни продукти, развива и бизнес, който помага на всички онлайн търговци да вършат работата си по-лесно и казва, че сега не би заменил България за друга страна. 

Вижте във видеото цялата история на Георги Дамянов.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
И какво е това тъпо предаване Завърналите се? Сега кво секи селянин и гражданин на България като се върне от учене, гурбет или екскурзия и ще разправя колко му е било гадно в чужбина и как си е най-добре на село или ква ви е идеята с това тъпо предаване? Егати и смотаната пропаганда! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Добре де. Нормално е момчето да е осъзнало нещо за себе си, пораснал е и е решил къде му е по-добре. Какво пък сега чак по телевизията го показвате. Милиони хора по света стигат до различни изводи всеки ден и взимат важни решения за живота си, но това не се пропагандира като по OnairTV. Сега кво като един се е върнал на село и какво очаквате, че всички избягали от България за 33 години ще вземат да се върнат ли? Или кво искате сега? Сигнализирай за неуместен коментар