Петолинието на живота - завръщането

За народната музика с любов: с гъдулка и песен на уста от Сливен до Стокхолм и обратно

11.05.2023 | 08:43 Редактор: Юлиан Христов

В "Завърналите се" журналистът Петя Кертикова разказва историята на двама музиканти, свързани както на сцената, така и в живота. Те трептят на една честота – той в свиренето на гъдулка, тя - в народното пеене. Те са Соня и Тодор Бакоеви. Той е закърмен със звуците на гъдулката, а тя с народните песни. Пеят и свирят от повече от 30г. 

Музиката ги събира. Студентската любов пламва в Музикалната aкадемия в Пловдив през 2007 г. Там той завършва изпълнителско изкуство, а тя освен народното пеене, владее и тънкостите да дирижира народни състави. 

С музика и в сговор от близо 2 години Соня, Тодор и двамата им синове живеят в подножието на планината Карандила в Сливен. Преди да се завърнат, музиката и възможностите за развитие ги отвеждат в Швеция. Установяват се в Стокхолм, а в цялата страна пеят и свирят надлъж и шир, издават албум, основават трио "ЛЕВА" заедно с друг българин, а Соня участва и в квинтета "Паризад" с иранка и три шведки. Заедно изпълняват българска музика, преподават и предават наученото нататък. 

Родината обаче започва да липсва в един момент. 

"Там (в Стокхолм- бел. ред.) можехме да продължим в коловоза, който си бяхме хванали, но не се чувствахме особено смислени. Беше важно за нас да знаем и ние, и нашите деца каква принадлежност ще имаме", споделя Соня.

Всеки ден Соня и Тодор имат поне по един концерт в класната стая. Преподават музика, ходят по участия по-рядко. Благодарни са, че вече се будят под българското слънце във ветровития Сливен и казват, че тук се чувстват щастливи. 

"Ние се чувстваме добре и щастливи тук, пожелаваме го на всички българи, които поемат пътя на обратно!", изтъкват двамата.

Гледайте видеото с цялата история на Соня и Тодор в "Завърналите се".