С Бургас в сърцето - от морето през журналистиката в Манчестър и обратно

"Нямах колебания какво искам да направя – да завърша и да се завърна отново у дома!", споделя Евелина Чакърова

30.03.2023 | 08:43 Редактор: Тодор Петров

За Евелина Чакърова, която заминава да учи "Журналистика" в Англия и се прибира веднага след като завършва висшето си образование, не съществува вариант да живее продължително време в чужбина. 

След като завършва Английската гимназия напуска родния Бургас, за да види как се учи на практика. Кандидатства и я приемат в един от 10-те най-добри университета в Северна Англия, този в Салфорд. Следват практически задачи, изпити и обучение от "извора."

През 2012 г. университетът поставя началото на един от най-големите медийни проекти в страната, като открива Media City - база, в която студентите имат възможност да се учат от професионалистите в британската телевизия и радио BBC

"Въпреки че имах досег до големите професионалисти и базата на BBC и до офисите и студиата, може би за момент съм си представила някакво бъдеще там, но беше много кратко. Цялостното ми усещане за престоя ми там беше една несигурност, понякога дори и враждебност", спомня си Евелина. 

Казва, че не е срещала негативно отношение от хората, а по-скоро не се е чувствала на мястото си. Затова без време решава да стегне двата куфара и да се прибере у дома, където да посреща изгревите и залезите на бургаския бряг. 

"Чувствах се сигурна, щастлива, на мястото си, сред свои хора!", категорична е Евелина.

В Бургас си намира работа по-бързо от очакваното. Започва като специалист "Маркетинг и реклама" към голяма фирма за мобилно санитарно оборудване. Преди две години става и майка на малката Айви, която от бебе разхожда, тичайки с количката в Бургас. Евелина е любител бегач, участвала е в маратони, планински бягания, ултра крос триатлона "Лъвско сърце", част е от организацията "Бургас Рън", с която се надява да променя живота на хората към добро. 

"Всяка година вече 5 г. поред организираме бягания с други млади хора, ентусиасти. Тази година за първи път имахме маратон – 42 км дистанция, тъй като самата аз съм любител бегач, човек, който обича да бяга. Това е една сбъдната мечта за мен - да бъда част от екипа, който развива тази дейност в града", разказва Евелина.

Иска да предаде на дъщеря си свободата, която изпитва в България. Сред мечтите ѝ е младите хора да не напускат Бургас и заедно да правят града едно по-добро място за живеене, а не за съществуване. 

Вижте повече във видеото.