Да се посветиш на борбата с рака - историята на генетика д-р Васил Савов

Днес той представя новите медикаменти на лекари и пациенти у нас

09.02.2023 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

В рубриката "Завърналите се с Петя Кертикова" днес ви срещаме с д-р Васил Савов - молекулярен биолог, посветил се на борбата с рака. Личната му история го провокира да намери начин за лечение на коварната болест чрез нови лекарства.

Васил Савов губи майка си заради коварната болест. Днес той представя новите медикаменти на лекари и пациенти на българския пазар. По време на обучението си в САЩ той успява да се докосне до нобеловия лауреат Джеймс Уотсън.

Молекулярният биолог и генетик получава докторска степен по медицина в Швеция. Преди това завършва образованието си в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"За 4 години образование в България видях дупка в практическата насоченост на нещата. Това нещо се потвърди като отидох там. Когато се наложи да вляза в лабораторията, беше малко - много нови неща, но как работят. Докторантурата в Швеция е като работа, заплаща се, заплатата е прилична", разказа д-р Савов.

В края на докторантурата си Васил решава, че иска да остане по-близо до пациентите, а не да се затвори в лаборатория. Прибира се в София през 2015 г. и започва работа в една от най-големите фармацевтични компании. Днес приема работата си за мисия и казва, че е изключително важно лекарствата да стигат навреме до пациентите. 

"Срещам се с лекари, работим заедно с лекари и здравни организации, за да знаят за кои пациенти са най-подходящи нашите лекарства и как да помогнат на своите пациенти", обръща внимание той.

Васил е на мнение, че макар и бавна и тромава, системата в България предлага качествено здравеопазване и редица лекарства, които в повечето случаи са безплатни.  

"Това, което има какво да се желае, е медикаментите да достигат максимално бързо до пациентите", споделя още д-р Савов.

Вижте неговата история във видеото.