Успешна българка загърби 11 г. във Виена, за да основе платформа за иновации у нас

Върнаха ме хората, които създават стартъпи от България, споделя Ирина Обущарова

12.01.2023 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

В "Завърналите се" днес Петя Кертикова ви среща с Ирина Обущарова - изпълнителен директор и съосновател на англоезична платформа за истории и новини за иновации и бизнес от Югоизточна Европа - The Recursive. 

През миналата година медията набира финансиране от 450 000 евро. А преди да положи основите на компанията, Ирина живее и учи във Виена в продължение на 11 години.

"През 2006 г., веднага след като завърших езиковата гимназия в Пловдив, се качих на един автобус с 20 кг багаж и 3000 евро кредит от майка ми, и заминах за Виена", започна разказа си тя.

Отнема ѝ толкова да завърши "Журналистика и масови комуникации" във Виенския университет, защото си намира работа още докато следва. Фокусира се върху стратегическата комуникация, а първата ѝ работа е в списание за мигранти. Част от задачите ѝ включват комуникация с екипа на бившия австрийски канцлер Себастиян Курц.

След това я канят в голяма PR агенция, пробва се и като предприемач. След десетилетие навън решава да се завърне у дома. В София полага основите на платформа за иновации, където предприемачите и позитивните бизнес новини са на фокус.

"Ние разказваме за успешни и иновативни предприемачи, които се занимават с технологии, които пробиват на световния пазар от България, Румъния, Гърция и региона", обясни Ирина Обущарова.

Проектът стартира през февруари 2021 г. Интересен детайл е, че за работата си Ирина печели наградата "Предприемач на годината", но не в България, а в Румъния. Още на следващата година медията набира външно финансиране от 450 000 евро, благодарение на шестима инвеститори от България, Гърция и Румъния. Именно такива хора връщат Ирина обратно в България.

"Мен ме върнаха хората, които създават стартъпи от България; които създават бизнеси тук; които вярват, че ние можем да сме място на иновации. Този пример на мен ми повлия. Аз исках да съм част от това движение, тази промяна, за мен това беше сигнал за промяна", сподели Ирина.

Гледайте цялата ѝ история във видеото.