"Завърналите се": Българка на върха в най-голямата офталмологична компания в света

Д-р Мария Баракова за големия бизнес и малките неща в живота

08.12.2022 | 11:08 Редактор: Тодор Петров

В "Завърналите се" днес Петя Кертикова разказва историята на д-р Мария Баракова - доскорошен вицепрезидент за Европа, Азия и Близкия Изток на най-голямата американска офталмологична компания.

Американската компания, което е лидер в грижата за очите, открива офис в България през 90-те години. А българката се захваща с нелеката задача да наложи марката на нашия пазар, както и в други европейски градове. 

Преди да заеме втория в йерархията пост в компанията, Мария изминава дълъг път. Родена е в Стара Загора и завършва "Медицина" в София. Майка ѝ е офталмолог и Мария решава да не изневерява на семейната традиция. Специализира "Очни болести" и става асистент в Медицинската академия. След това придобива магистърска степен по "Международен здравен мениджмънт".

Бързо се издига в американската офталмологична компания, в която започва работа. През 2005 г. фирмата ѝ поверява пазарите в балканските държави. 

"Фирмата реши, че България е тясна за мен и трябва да се фокусирам върху по-големи пазари. Тук започна моето митарстване по света", сподели д-р Баракова.

През 2009 г. се мести да живее в Швейцария, а през 2011 г. част от фирмата е купена от швейцарски фармацевтичен гигант.

"Първата ми задача беше да интегрирам в едно търговско дружество в Копенхаген всички скандинавски страни, включително Нова Зеландия и Финландия", разказва д-р Баракова.

За Дания тя заминава уж за година, но остава цели пет. 

За високата цена на успеха и за живота на бързи обороти на повече от един континент – вижте във видеото.