Анимация в България? Мисията възможна! Studio Zmei модернизира образите от фолклора ни

Говори Димитър Петров в "Завърналите се"

06.10.2022 | 07:45 Редактор: Искра Ангелова

Как се прави анимация в България и как страната ни се нарежда до големите в шоубизнеса - в рубриката на Bulgaria ON AIR и Петя Кертикова говори художникът-аниматор, който се завръща у нас - Димитър Петров.

Да правиш анимация в България е трудно, но в никакъв случай невъзможно. Доказват го в Studio Zmei, където предания и легенди оживяват за хайдути, караконджули, таласъми и самодиви. Сред виновниците България да я има на картата на световната анимация е Димитър Петров.

Преди 6 години той основава анимационно Studio Zmei, чиято мисия е да модернизира образите от фолклора ни. Работил е в Cartoon Netwok като част от екипа на анимационния сериал "Невероятният свят на Гъмбол", а днес Димитър и неговите колеги работят по няколко международни проекта.

Не спират и работата по "Златната ябълка" - първият сериал, базиран върху българските легенди и фолклор.

Димитър Петров завършва "Анимация" в Уестминстърския университет. До пробив в анимацията той стига с много дисциплина - качество, възпитано от двамата му родители.

"Семейството ми са военни, баща ми е военен, а майка ми работеше в Министерството на отбраната. И затова много сме се местили, особено по планини", сподели той.

Той живее в различни български градове, преди да тръгне по света. Само на 19 години получава шанса на живота си да започне работа в българския филиал на френско студио за компютърни игри.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК