Да дадеш нов живот на амбалажа

Двама българи и една оригами бутилка в малкия джоб

29.10.2020 | 08:51 Редактор: Тодор Петров

Радина Попова е един от двамата души, благодарение на които можем да носим в малкия си джоб бутилката за вода. Заедно с продуктовия дизайнер Петър Захаринов дръзват да "смачкат" бутилките, така че те да не заемат място. 

"Технологията се състои от различни геометрични кройки - конуси, цилиндри, които да се сгънат до минимум до 90% от първоначалния си обем," разказва Радина за идеята на българската стартъп компания DiFOLD. 

Но преди да работи за себе си тя преминава през немалко препятствия. След гимназията учи в Бирмингам. По това време се интересува от маркетинга и рекламата. Завръща се в България и започва работа в една от водещите рекламни агенции. Разбира, че това не е за нея заради невъзможността да реализира творческите си идеи. 

Не губи време, а следва примера на дядо си и родителите си - всички те - дребни предприемачи. Кандидатства за магистърска програма по иновации и предприемачество в Барселона. 

"Много интензивна програма - 10-месечна, която е изключително практически насочена," разказва за програмата Радина. 

След като става магистър в тази област тя започва работа за стартъп в Берлин. Не остава и там, а се прибира у дома, където я грабват проектите за изграждане на офис пространства по подобие на лего конструкторите и разбира се оригами бутилката. Заедно с Петър Захаринов започват на мускули от нулата. Малцина вярват в тях в началото, но това не ги отказва. Събират малка сума от приятели и семейство, а за реализацията на идеята си промотират себе си в една от платформите за групово финансиране. Успяват да съберат $200 000 от първоначално обявените $15 000
 
Окрилени от идеята да опазват околната среда и да възродят амбалажа, Радина и Петър искат продуктите, които създават един ден да стигнат и до Космоса. 

"Да пътуват сгънати и всъщност там да се разгъват," коментира дръзката идея Радина. 

А дотогава българката остава у дома, където тепърва ще разгръща своя потенциал. Иска и мисленето на хората да се промени и идеи като тази за сгъваемата бутилка да се приемат с гордост, а не с недоверие. 

Цялата история на Радина Попова гледайте във видеото.

Гледайте всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК