През Аризона и Невада до Чирпан - жената, която "обува" душите на хората

Виолета Велчева изрисува обувките на Кубрат Пулев за мача с Джошуа  

23.07.2020 | 08:44 Редактор: Тодор Петров

За мнозина сигурно изглежда необяснимо да замениш Лас Вегас с Чирпан след повече от 20 години в пустинните щати Аризона и Невада, но тя го прави. 

"Щастлива съм от това, което правя, щастлива съм, че съм си дошла, дишам с пълни гърди, радвам се всеки ден," споделя Виолета Велчева пред Петя Кертикова. 

Днес тя казва, че ако е знаела колко е хубаво в България, да си е дошла по-рано. Заминава, когато е на 26 години. Завършила начална педагогика и психология, имала и агенция за недвижими имоти в Чирпан, изпълнена с мечти и хъс се озовава в пустинния град Финикс в щата Аризона. Не губи време - записва се на курсове по английски език, започва работа и в заведение за бързо хранене. 

Не след дълго започва работа по специалността си в детска градина. След това вратите за Вили започват да се отварят една след друга. Мести се в друга пустиня, в Невада. В Лас Вегас продължава да работи с деца. Започва да прави и триизмерни пана, които продава. Оценяват работата ѝ високо, като дори слагат едно от произведенията на българката в спешното отделение на една от болниците в мегаполиса. Но не всичко върви по мед и масло. 

"Когато удари кризата малко ми потъна мечтата," спомня си за трудните моменти Вили. 

Така се налага да започне втора работа в транспортна компания, която да ѝ плаща сметките. За да е щастлива обаче душата ѝ, Вили рисува. Купува боички и започва да шари по кецове и обувки. Днес е добра в това, което прави, защото се е проваляла много пъти. Видяла, че може да прави това, което обича от всяка точка на Земята, Виолета решава да се завърне към корените си - в родния Чирпан. 

"Щастието е сутрин отчето да бие камбаната, а не да ми дрънчат някакви камиони до магистралата", споделя тя с усмивка на лице. 

Идва си в България преди близо две години, преустройва мазето на апартамента в ателие и запретва ръкави. Днес, усъвършенствала се, Вили работи с кожа, дърво, плат, фибростъкло. Приема всякакви предизвикателства, готова е да нашари и шевица върху обувки или дреха. Изрисувала е и обувките, с които най-добрият ни боксьор Кубрат Пулев ще се изправи срещу световния шампион Антъни Джошуа. 

"На носа на кеца е направено неговото лого - лъвът с бяло, зелено и червено. Отстрани съм изработила пак българският флаг, има и болтове отстрани, които са изражение на силата," обяснява Вили за дизайна на обувките на Пулев. 

Така България е избрана, а целта е една - да обува не само краката на хората, но и техните сърца. 

Цялата история на Виолета Велчева гледайте във видеото.

Гледайте всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво, който си го може, си го може! Сигнализирай за неуместен коментар