Треньорството като начин на живот - да създаваш първо хора, после футболисти

През школите на "Чикаго Файър" и "Барселона" в САЩ до "Лудогорец"

21.05.2020 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

"Ние се опитваме да създадем първо хора, след това футболисти от тях." Това е веруюто на Димитър Стойков, който е треньор на бъдещите звезди в "Лудогорец". Той е учил как се преподава футбол от най-големите в школата на "Барселона" в САЩ.  Преминава и през "Чикаго Файър", преди да стигне до "Лудогорец", където иска да остане и даде онова, което е научил.

"Всичко, което ми показаха там ( в школата на "Барселона") за футбола ми отваряше все по-широко очите. Най-много ни учеха за отношението - какви личности създаваме, какво можем да изискваме от децата, те не са професионални футболисти, те са деца, които имат чувства, как с всеки един поотделно да работим", спомня си Димитър.

С усмивка на лице сегашният наставник на 13-годишните в "Лудогорец" се сеща за срещите си с легендата на българския футбол Христо Стоичков

"Имах покана от Хуан Карлош Родригес, който е президент на телевизия Univision. Покани ме в телевизията да разгледам и когато влязохме ми показа Copa America, която държи в своя кабинет, показа ми и един българин... той ме попита как се казваш - аз казах Димитър Стойков, и той започна да се шегува с него (Стоичков) и му каза още един Стоичков, и Стоичков ме пита мен: ти Стоичков или Стойков си и аз казах Стойков, тогава той каза See, Stoichkov is only one! (бел.ред. - превод: Виждаш ли, Стоичков е само един!)

За треньорството като начин на живот, за "прегарянето" на децата в спорта и за правилната методика при заниманията - съветите и историята на един от наставниците в ПФК "Лудогорец" - гледайте във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК