Да те върне гайдата у дома и да те държи тук  - историята на Стойко Станев

"Завърналите се с Петя Кертикова" става на 3 години

19.05.2020 | 06:30 Редактор: Тодор Петров

В този разказ ще говори гайдата. А на нея ще свири Стойко, или както още е познат - Стою Русчуклията

Преди да реши да се прибере и да не бъде чужд човек в чуждата чужбина, Стойко следва в Дания. Заминава, защото иска да види какво е навън. Завършва компютърни мрежи и системи. Остава в скандинавската страна. През 2015 г. нещо се пропуква в сърцето на днешния родопчанин. Стойко посещава Роженския събор, където се влюбва в каба гайдата и решава, че трябва да си купи и да се научи да свири на родопския инструмент. Помни първата си гайда, която купува онлайн. 

"Поръчах си я по интернет веднага след Роженския събор. Не свиреше правилно," спомня си Стойко.

За Смолян русенецът заминава веднага щом се прибира в началото на 2017 г. Каца в Букурещ, минава през родния си град да си вземе дрехи и довиждане с близките си, и с автобус заминава за Смолян. 

"Нямах уредена квартира, тръгнах директно като Дон Кихот без Санчо Панса, с багажа на рамо. Бях си взел предварително хотел за няколко нощувки", разказва с усмивка на лице младият гайдар.

В сърцето на Родопа планина - Смолян, му нареждат пръстите на гайдата и се учи да свири от извора - гайдарския състав "101 каба гайди". 

Днес, 3 години по-късно, Стойко не само остава в Смолян, който приема за дом, но и чака избраницата си Александра да заживеят заедно. Иска да предаде любовта съм към гайдата, в която сякаш е закодирана любовта към България.

Вижте цялата история на Стойко Станев във видеото.

Вижте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова"!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК