Образованието като оръжие за безкрайни възможности

Ирина Илиева за работата в ОПЕК и "Америка за България", за следването в Белгия, Италия и приключението Китай

30.01.2020 | 13:15 Редактор: Тодор Петров

Програмният експерт "Добро образование и работни умения" във фондация "Америка за България" Ирина Илиева загърбва добре уредената работа в Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК във Виена и 6 години по-късно става част от "лудите", които се прибират в България.

Завършва Английската гимназия в Русе и заминава за САЩ по програма за млади дипломати, където представлява България. Когато се прибира, записва да учи международни икономически отношения във Варна. Кара два семестъра по обменна програма във Финландия, половин година живее и в Германия, а магистратурата си кара в Белгия, Италия и Китай, където посещава и едни от най-бедните райони сред оризовите полета. Вярва, че образованието е оръжието, с което хората могат да достигнат възможностите, които искат.

"Аз не съм от столицата, не съм от богато семейство - майка ми и баща ми са абсолютно нормални средностатистически българи и са ме научили да съм упорита и да не се отказвам," споделя Ирина. 

Този съвет тя следва неотклонно през живота си дотук. Кандидатствала по всевъзможни програми, получава покани за работа в различни организации. След ОПЕК избира неправителствената организация "Америка за България", където казва че щастлива, че най-накрая работи това, което иска и в което вярва - достъпно и качествено образование за всички деца. Вижда смисъл и лична мотивация в работата си. Помни и един конкретен случай, който коренно променя нагласата ѝ за България.

"Работата ми с тези хора от това разградското село Сейдол е може би една от най-емблематичните за нещата, които са ме накарали да остана в България и въобще да не обмислям да ходя някъде другаде. Защото това село е мъничко, има много малко къщи, животът им е доста труден, децата в училището са около 80 от всички околни села, но всичко, което обединява селото е директорът на училището. Той е може би най-големият патриот, който съм виждала в България. Отдал е целия си живот да може тези деца да не бъдат маргинализирани и да получат образование поне до 7 клас, да бъдат добри граждани и хора", споделя още Ирина. 

Още за причините, които ще задържат Ирина Илиева в България гледайте във видеото.

Вижте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова"!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК