Психологията като призвание - през "бръшляновия Браун" до София

"Искам това, с което се занимавам, да бъде помагаща професия, а не просто да правя пари и да си плащам сметките"!

16.01.2020 | 10:30 Редактор: Тодор Петров

Този път историята в "Завърналите се с Петя Кертикова" е за една млада жена, която има бакалавърска и докторска степен по клинична психология от американски университети, както и изкарана постдокторантура в университета "Браун" - част от Бръшляновата лига.

"Идеята ми винаги е била да отида да науча и да видя възможно най-много - най-добрите видове терапии и да ги прибера тук с мен в България", казва д-р Малева. 

Преди да се завърне окончателно в България, където иска да лекува и приложи всичко научено, д-р Вилиана Малева се прибира на два пъти - защото не я приемат да следва и заради проблеми с визата.

Първият път не губи надежда и успява да получи пълна стипендия, за да учи в университета "Хофстра" в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Там кара и практика в различни клиники, която определя като безценна. Помни и своя първи случай, в който успява да спаси момиче от самоубийство. 
 
След докторската си степен заради визови проблеми се прибира за втори път в България, но само за да се засили. Кандидатства пак за постдокторантурата си и я приемат не къде да е, а в университета "Браун" - част от Бръшляновата лига. От престижния и един от най-желаните университети в света дори поемат разноските по визата ѝ.
 
"Просто направиха едно чудо, защото много работодатели в САЩ не се наемат да водят дори разговори за нещо подобно. Дори и да си най-големия кандидат и най-добрия, нямаш ли зелена карта или американско гражданство, може да те събори", разказва д-р Малева.

Сега, след 10 трудни и наситени с житейски уроци години в САЩ, тя е убедена, че в България няма какво да я пречупи, че ще намери своето място тук и че ще помага там където е нужна. 

"Моето желание е не само онези хора с психични разстройства и различни проблеми да се докоснат до знанията ми, а да вляза в дома на обикновения човек и хората да разберат, че е нормално да се ходи на психотерапия, ако не е и необходимо," споделя още д-р Малева. 

Вижте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова"!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК