Отново у дома след Германия и Китай

Йонел Илиева за работата във втората по големина спортна компания в света и за приключението "Шанхай"

21.11.2019 | 10:25 Редактор: Тодор Петров

Йонел Илиева е сред малкото жени в технологичната сфера. Тя е само на 20 години, когато създава свой стартъп. Учи и работи в Германия, живее и работи близо година в Шанхай, откъдето се и завръща преди месец. 

След шест години работа за най-голямата компания за спортни стоки в Европа, Йонел решава, че е време да се прибере. Днес е главен мениджър в международна спортна компания - лидер в предоставянето на спортни данни и спортна статистика. 

"Моята цел винаги е била да отида в чужбина, да уча и после да се прибера в България и да приложа опита си тук", признава Йонел. 

За работата в най-голямата компания за спортни стоки в Европа казва, че е сбъдната мечта. Докато работи за спортния гигант ѝ възлагат амбициозната задача да организира т.нар. хакатони - маратони за програмисти. А този в София се оказва решаващ за бъдещите ѝ решения.  

"Исках да докажа на компанията потенциала на България - колко умни и талантливи хора имаме в България. И успях - българите показаха много добри резултати. Това беше моментът, в който аз осъзнах, че искам да се върна тук и да бъда част от тази екосистема", с вълнение споделя Йонел. 

Докато работи за компанията отива на доброволческа мисия в Южна Африка, а пътят ѝ след това продължава в Шанхай, където остава близо година. Там я впечатляват желязната дисциплина на китайския народ, програмата за социални точки, подобна на кредитната, в която губиш и печелиш точки в зависимост от действията и поведението ти, начините на просене по китайските улици и как можеш или по-скоро не можеш да си купиш автомобил. 

"За да си купиш кола трябва да си вземеш регистрационен номер, който струва около 10-15 хиляди долара, но това не ти гарантира, че ще си купиш кола, защото трябва да участваш в лотария, където можеш да го спечелиш", спомня си Йонел. 

За приключението "Шанхай", завръщането у дома и ролята на жените в технологичната сфера - гледайте във видеото.

Вижте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова"!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК