Кое е общото между науката, писането на код и градинарството?

Д-р Христо Аладжов съучредява международна фондация за откриване на опасни химикали, които не се тестват върху животни

29.08.2019 | 10:21 Редактор: Тодор Петров

В "Завърналите се с Петя Кертикова" ви срещаме с компютърен инженер, чийто професионален път започва в Българската академия на науките, преминава през Американската агенция за опазване на околната среда и организацията за икономическо сътрудничество и развитие във Франция, за да го отведе отново у нас. 

"В БАН бях потънал в някакъв коловоз, работех по много проекти, без да мога да се концентрирам в нещо конкретно. Работех и на отделен проект, за да мога да си докарвам доходи и да съществувам като млад човек", спомня си д-р Аладжов.

Той успява да съчетае писането на код с желанията си да опази околната среда и животните. Свободното си време прекарва в градинката си в Бистрица, където е в хармония със себе си. По градинарството го запалва дядо му. 

"Всъщност се завръщам към истинските си желания. В момента съм един щастлив човек в България," споделя д-р Аладжов, който пътува за работа с колело, изминавайки по 12 км на ден. 

Докато е в САЩ д-р Аладжов основава изследователска фондация QSAR, посветена на алтернативни методи за идентифициране на опасни химикали, без те да са тествани върху животни. Отвъд Окена той основава и онлайн платформа за сътрудничество между учените в цял свят.

Науката тече във вените на д-р Аладжов. Майка му е физик, а баща му е машинен инженер. Сега работи за IT компания, която разработва решения за бизнеса, базирани на отворен код и изкуствен интелект. Един от продуктите е платформа за медии.

"Да се идентифицират новините по много начини. Първото е като прочете алгоритъмът текста на новината, да може да каже къде се развива например действието - да се намерят всички споменавания на страни, държави, градове", обяснява д-р Аладжов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК