От Калифорния до Саранци: Почувствах корените си. Станаха нещо живо за мен! 

"Завърналите се с Петя Кертикова": Здравко Керелски заменя големия щат с малкото село

15.08.2019 | 10:17 Редактор: Василена Василева

В "Завърналите се с Петя Кертикова" този път ще видите история за една гладна душа по време на сита година - за осъзнатата сила на корена и магията на България. 

Здравко Керелски е учител в детска градина, която работи по метода Монтесори. Мечтае да събуди духа на древните българи, който да прочисти обърканите ценности на съвременните хора. В дългосрочен план иска да създаде център за интегрално обучение и лечение - място, което обединява Изтока и Запада, духа и разума. 

"Почувствах корените си. Изведнъж станаха нещо живо за мен, самото ми отношение към държавата," казва Здравко.

Керелски напуска България, когато е на 10 г. Семейството му печели зелена карта и избира Калифорния за свой дом.

Там той остава 18 години. Всичко върви добре до момента, в който Здравко усеща, че нещо липсва. Гората го тегли и решава да се установи в крайбрежното градче Санта Круз. Там учи психология и съвременна литература. Започва да се интересува и от електронна музика и организиране на различни събития. 

Но пропукването на емигранта е неизбежно.

"Летата си идвах в България. Виждах се с всичките си роднини. Лека полека усетих, че имам някаква роля да играя. Чувствах, че има нещо ценно и там, и тук (бел. ред. - Калифорния) и трябваше да измисля начин да ги свържа. Много идеи ми хрумнаха, една конкретно ме откъсна от музикалната среда и започнах да пътувам към тази цел", споделя Здравко. 

А тази цел е да създаде център за интегрално обучение и лечение някъде в българските планини, в който да има работилници за родители, деца, възрастни хора. 

Преди да се завърне окончателно Здравко преживява душевен катарзис по време на една от ваканциите в България. 

"Обикалях улиците, изходих цяла София, мислейки. Бях като луд човек. Буквално. И тогава ми хрумна идеята, че може би ако стана учител - хем ще е полезно, хем ще ми помогне да стъпя на родна почва и да се развивам също", разказва Здравко. 

Днес той живее в софийското село Саранци. Има 3 кучета и 2 котки, за които се грижи. Казва, че е щастлив и че живее просто, но в мир със себе си. Пътува всеки делничен ден на стоп или с влак до София, където преподава английски език в частна детска градина. Вижда се с баба си често и дори взимат един от друг кулинарни уроци.

Гледайте цялата история на Здравко Керелски в репортажа на Петя Кертикова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК