Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: 103° C в Сапарева баня

Дори и най-малките наранявания много по-бързо заздравяват след краткотрайно топене или лечение с минералната вода

22.10.2023 | 18:30 Редактор: Вяра Димова

Лечебните качества на минералните води са открити преди хиляди години. Казват, че траките са сред първите в древността, които умело използвали топлите извори и край тях оформили селищата си. Когато римляните завладели земите ни, те построили терми, тоест бани. Термалният извор с най-горещата вода у нас е в Сапарева баня – 103 градуса. В града под склоновете на Рила планина е и единственият в континентална Европа гейзер-фонтан.

Хидроложките проучвания на района започват през 1957 година.  Геолозите проявяват интерес към това място не за да търсят естествен бликащ фонтан, а за да проверят качествата на водата в малък изключително горещ извор. Тогава при един от сондажите пробивът достига дълбочина от 73 метра и доближава ядрото на извора с минерална вода. Заради налягането, струята, която се изстрелва над земята е с височина 18 метра.

"И тогава по време на сондажа започва едно леко земетресение, но с много специфичен силен звук. Тогава за първи път изригва гейзер в град Сапарева баня, защото е улучено точно мястото на така наречената разседна пукнатина между двете плочи – на планината и на равнината", разказва Соня Костадинова, технически сътрудник към Информационен център "Гейзера" – Сапарева баня.  

Проучванията не спират и през 1960 година е направен нов пробив със сонда на друго място в града. Изненадата е голяма, когато от силата на налягането от земята отново бликва стълб гореща минерална вода. Изворът днес е уловен във фонтан, превърнал се в символ на Сапарева баня. Мястото около него е оформено в парк и е изградена амфитеатрална сцена.

Сапаревобанската минерална вода е хипертермална. При изворът ѝ тя е 103 градуса по Целзий. Характерното за нея е, че е  слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Бистра и безцветна е, няма специфичен вкус, но има много силен мирис на сяра.

"Нашата вода е само за външна употреба. Едни от най-добре повлияващите се заболявания след процедури с минералната вода в град Сапарева баня, това са на опорно-двигателната система. В това е и най-силно профилирана болницата за рехабилитация, а и в тази посока се насочват всички СПА центрове в града. Дори и най-малките наранявания много по-бързо заздравяват след краткотрайно топене или лечение с минералната вода в град Сапарева баня. Също така минералната вода е подходяща и за рехабилитация след инсулт", казва още Соня Костадинова.

Германея е най-старото известно име на Сапарева баня. Останало е от времето на траките и според езиковеди е свързано с намиращите се в района горещи минерални извори, защото означава "гореща вода". Други предполагат, че селището е посветено на тракийският бог Герман, който според митологията отговарял за светкавиците и гръмотевиците. През трети век Германея е известен град и важен център в римската провинция Вътрешна Дакия. Там е роден най-известният пълководец в Източната Римската империя – Флавий Велизарий. Сравняват го с велики военачалници от ранга на Александър Велики и Гай Юлий Цезар.

"Сапарева баня е бил изключително голям град по римско време. Открити са множество артефакти от онова време. Запазени от тогава са Източна и Западна крепостни порти, които тепърва предстои да популяризираме", казва Милен Колев, старши експерт "Търговия и туризъм" в Община Сапарева баня.

Археологическите проучвания на римският град Германея вече са приключили. Намерените артефакти предстои да бъдат подредени в самостоятелна сграда в близост до емблемата на града – Гейзера. Проектът включва и изграждането на голям култов комплекс, в който ще се представят както езическа, така и  християнската религии.

Над Сапарева баня има и вълшебно място, наречено от хората "Света вода". Това старо оброчище с непостоянен извор се намира на границата между Рила и равнината Горно поле. Според местните водата, която рядко извира там е лековита. В града и целия район около него има множество църкви, параклиси и манастири. Той е отправна точка към Седемте рилски езера и Паничище. От там лесно може да се стигне и до най-високият водопад в планината – Скакавица в едноименния резерват. Височината на водния му пад е 70 метра.

"Сапарева баня през последните години успя да се наложи като целогодишна туристическа дестинация. Имаме множество басейни с минерална вода и уникална природа, която впечатлява", казва още Милен Колев.

Вижте филма на Миглена Георгиева във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
oleg_petkov
преди 1 месец
Спрете с тия глупости! Не се гаврете с историята на Германея. Германея сега би се казвала Гърмен (място, където падат гръмотевици), а неговите жителеи биха били гърменци, а тогава се казвали "гермаци". Та нали реката е Джерман (Герман). В Германея не е имало топла вода преди 1957г., когато бликва в реката и от водата излиза пара. Е около старото тракийско поселище, което е било и римска провинция от 1 до 3 век. са се сформирали две селца. Сапарево (Цапарево) и Мацакурево. Ако за едното прецапва Сигнализирай за неуместен коментар