Историите ON AIR

Неделя от 18:00 часа
още

Историите ON AIR: В името на живота

На 15 юни 2020 година автобус на градския транспорт блъска 12-годишния Веселин Бисерински

23.04.2022 | 21:37 Редактор: Искра Ангелова

"В спешното не се ходи по желание, нито по план. В "Пирогов“ болката и страданията се усещат в коридорите. След инцидента - със сина ми в тази болница аз се чувствам като в храм." Думите са на един баща, който цял живот ще е благодарен на лекарите, спасили живота на детето му.

На 15 юни 2020 година автобус на градския транспорт блъска 12-годишния Веселин Бисерински близо до поликлиниката в столичния квартал "Младост". Инцидентът става около четири и половина следобед. Бързо на мястото на произшествието пристига линейка. Момчето е откарано в "Пирогов" и е прието в детска противошокова зала с опасност за живота.

"Бях в болницата и разбрах, че е станал инцидент. Това, което видях, беше потресаващо. Автобусът беше минал през крака на детето и гледката беше ужасяваща. За мен беше абсолютно сигурно, че този крак няма начин да оцелее, да бъде функционален", споделя началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски.

Спешно се събира екип от детски травматолози, съдов и пластичен хирург, анестезиолог. За близките започва най-дългото и мъчително чакане. Секундите се влачат, минутите бавно напредват - времето спира. В операционната се води битка за живот.

Детето постъпва в "Пирогов" с прекъсната главна артерия и свлечена кожа от целия крак. Хирургът-ортопед проф. д-р Диян Енчев и екипът му започват да отстраняват некротичната тъкан под коляното.

Видях една картина, която беше доста разтърсваща не само от емоционална гледна точка като обикновен човек, но и от професионална. Практически ставаше въпрос за ампутирано бедро. Детето беше в шок. Целият му крайник беше в масло, т.е. с много тежко замърсяване. Най-трудният момент за мене беше какво решение да взема, тъй като в такава ситуация обичайното, което се прави, е премахване на тази част, която вече е ампутирана. Но тъй като става въпрос за дете, взех трудното решение - да се опитаме да възстановим крайника. Това казва началникът на "Травматологичен комплекс" и Първа клиника по ортопедична травматология проф. д-р Диян Енчев.

Над коляното, артериалният кръвоток на крайника възстановява съдовият хирург д-р Николай Белчев.

"За щастие, на детето артерията беше размачкана. Това действително я прави по-трудна за възстановяване, но така на практика кървенето е било спряно и е предотвратена опасността от смърт на място", казва д-р Белчев.

След операцията детето е отведено в детската реанимация, където остава няколко седмици. Там за малкия пациент се грижат д-р Христо Пседерски и екипът му.

"При достигане на стабилизация го преведохме в травматологично отделение, където продължиха и рехабилитаторите активно да се занимават с него", казва д-р Пседерски.

"Най-голямата радост за нас е, че крайникът расте, т.е. възстановено е цялото кръвоснабдяване. И сега го чакаме да расте момчето", казва началникът на Отделението по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Николай Цуцумански.

Веско за мене наистина е герой! Трудно мога да си представя, че средно статистическият човек може да премине през всичко, през което мина Веско. Говорим като психологически елемент на самата травма, като процес на възстановяване, като рехабилитация, защото това е един много стриктен режим. Това споделя д-р Явор Пукалски, ортопед-травматолог в отделението по Детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ "Пирогов".

Цялото лято на 2020 година Веселин Бисерински прекарва в "Пирогов", направени са му серия от операции.

"В планов порядък всеки един от специалистите, заедно със съответните екипи, завършваше своята част от лечението. Всичко ставаше бавно, но завърши успешно. Това костваше изключително много усилия не само на лекарите и рехабилитаторите, но и на Веско и семейството му", казва началникът на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Мая Аргирова.

"Аз лично приех този случай като мое собствено дете. Успяхме да постигнем оптималното за него, така че още на първата година започна да ходи на плуване. Дори сърф започна да кара миналата година лятото. Тогава нямаше още една година от самия инцидент. Ние бяхме също учудени, но това е огромен успех", споделя кинезитерапевтът д-р Ана Николова от студио "Физиопилатес".

Вижте филма на Миглена Георгиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК