Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Последното интервю

В памет на Нора Ананиева

27.11.2021 | 20:00 Редактор: Здравко Черкезов

Последното си интервю Нора Ананиева даде на телевизия Bulgaria ON AIR през лятото на 2020 г. Срещата с нея бе по повод поредните предложения за промени в Конституцията. Проф. Ананиева бе категорична, че няма достатъчно равнище на културата, за да се стигне до конституционен процес.

Тя ни напусна в края на 2021 г., но ще остане една от най-емблематичните личности на лявото интелектуално пространство. Родена е на 30 март 1938 г. Завършва Немската езикова гимназия в родния си град – Ловеч, а след това Право в Софийския университет.

Едва 22-годишна става член на Българската комунистическа партия (БКП). През 1986 г. оглавява Катедра "Международни отношения" във Висшия икономически институт "Карл Маркс". Демократичните промени я заварват на поста заместник-директор на Института за съвременни социални теории.

В началото на 1990 г. става съпредседател на Демократичния съюз на жените. В това си качество участва в дискусиите на Кръглата маса.

Първото ѝ изказване като депутат от трибуната на 7-ото Велико народно събрание е провокирано от предложението на "синята" опозиция – изборът на председател (президент) на Републиката да се излъчва директно по телевизията. Ето какво казва тогава:

"Така се случи, че участвах в работата на Националната кръгла маса и мисля, че на прякото предаване дължа част от собствената си популярност. Затова съм освен в защита на принципа за гласността, и за предаването. По силата на моите научни занимания съм проследила цялата дискусия в английския парламент по въпроса защо не беше допусната телевизията (не предлагам това крайно решение). Но мотивът и решението са със следната формулировка: да не се превърне парламентът в политически театър, където депутати, вместо да се  загрижат за проблемите и реално да дискутират, да играят като политически актьори. Предлагам да се намери мярката в това решение."

На 8 февруари 1990 г. е сформирано първото правителство на Андрей Луканов. В кабинета проф. Нора Ананиева е вицепремиер, отговарящ за социалните въпроси. По това време все още действа Живковската конституция, според която министрите могат да бъдат и народни представители, ако избирателят пожелае. Така Нора Ананиева е министър и депутат в 7-ото Велико народно събрание. Тя ръководи конституционната подкомисия по Глава Първа.

По повод сегашните идеи за промяна на основния закон в последното си интервю тя казва:

"Конституциите се приемат от народите в момент на просветление, за да не се самоубият в момент на лудост. Че това са един вид вериги. Това са ограничители. Това са предели, които не могат просто на някого му дошло наум, че еди-кой си текст не е... Ми, аз мога да редактирам цялата Конституция, ако реша, знаейки много добре и проектите, и това къде сме сбъркали, къде е по-добре. Но ако се спазва стриктно, Конституцията изобщо няма да тласне някого към идеята, че трябва нова такава", споделя проф. Ананиева.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК